Депозитите в гръцки банки намаляха до рекордните 121 млрд. евро 27.08 | 20:59

За по-малко от година гърците изтеглиха 27% от спестяванията си

От Ростислава Иванова

Депозитите в гръцките банки паднаха до най-ниското си ниво за последните 12 години и достигнаха 120,8 млрд. евро. Това съобщи централната банка на Гърция, цитирана от в. "Катимерини".

Данните на банката показват, че за последните 12 месеца гърците са изтеглили почти 27% от своите спестявания от банките. Темпът се е забавил малко през юли, спрямо юни, но причината основно е наложеният капиталов контрол над институциите.

В продължение на три седмици банките в южната ни съседка бяха затворени и хората можеха да теглят само по 60 евро на ден от банкоматите.

Малко преди премиерът Алексис Ципрас да подаде оставката на кабинета, финансовият министър Евклидис Цакалотос призова гърците да върнат парите си в банките. Той изтъкна, че ситуацията в страната е стабилна въпреки очакваните предсрочни избори. 

От Европейската комисия пък потвърдиха и че депозитите на гърците няма да бъдат ползвани за спасяването на банковата система и това е изрично записано в споразумението, което Ципрас подписа с кредиторите на Гърция. 

Междувременно финансовото министерство на страната позволи на публичните банки да забавят с един месец финансовите си отчети за първото полугодие с мотива, че се нуждаят от повече време за изготвянето на документите от "причини за финансовата стабилност".

Така банките ще трябва да публикуват резултатите си не до 31 август, а до 30 септември, въпреки че тези данни са очаквани от европейските регулатори.

 

Водещи

Най-четени