Един референдум дели Турция от еднолична диктатура на Ердоган 21.01 | 12:48

Парламентът прие законодателни промени за президентска република

От iNews.bg

Турският парламент одобри в събота широкообхватен пакет от конституционни реформи, който цели увеличаване на правомощията на президентстската институция, оглавявана в момента от Реджеп Тайип Ердоган. Одобрението на парламента проправя път за референдум за мерките, съобщава ДПА.

Крайното гласуване на пакета с реформи мина с 339 гласа "за" и 142 "против". Мерките изискваха най-малко 330 гласа, за да бъдат одобрени и да бъдат поставени на обществено гласуване. Очаква се референдумът да се проведе през април.

Критиците на промените казват, че измененията ще отслабят балансите и ролята на парламента и ще дадат много повече власт, концентрирана в ръцете на президента. Те също са притеснени и от ефекта върху независимостта на съдебната система.

Ердоган, който е начело на Турция още от 2003 г. - първо като премиер и от 2014 г. като президент, вече е обвиняван в нарастващ авторитаризъм. Президентът и поддръжниците му твърдят, че променените ще доведат до стабилност.

Управляващата партия на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, има 316 гласа в 550-членния парламент. С помощта на повечето членове от крайнодясната партия на Националното движение в парламента, конституционните промени минаха.

Център-лявата Републиканска партия на народите гласува против новите мерки и осъди промените на режима, заявявайки, че парламентът сам се отслабва. Лявата прокюрдска Демократична партия на народите пък бойкотира гласуването, след като лидерът й в парламента бе арестуван.

Очаква се Ердоган да подпише пакета в следващите две седмици. След това официално ще стартира двумесечен период, след който ще се проведе референдумът. Допитването до народа изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешно.

Водещи

Най-четени