Ердоган вече бълва и лични обиди срещу Меркел 19.03 | 17:52

Турският президент бесен, че Германия е позволила кюдския митинг във Франкфурт

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган отправи лични и язвителни атаки срещу германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я в прилагането на нацистки мерки за засилване на напрежението между Анкара и Берлин. "В момента ти използваш нацистки мерки", обърна се той задочно към германската лидерка в телевизионно изявление, цитирано от Франс прес.

Поводът за поредното избухване на Ердоган стана митинг на забранената Кюрдска работническа партия ПКК във Франкфурт вчера, на който присъстваха над 10 000 души , скандиращи: "Ердоган е терорист". Те протестираха и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Междувременно изказвания на Ердоган по случая с арестувания в Турция германски журналист Дениз Юджел предполагат спорът между Берлин и Анкара да се задълбочи. Турският президент нарече арестувания кореспондент на в-к "Ди Велт" терорист и шпионин. "Слава Богу, че го хванахме. Бъдещето на журналиста е в ръцете на независимия турски съд", закани се турският диктатор.

Германия настоява за незабавното освобождаване на Юджел. Външният министър Зигмар Габриел попита риторично: "Наистина ли е независим турският съд, след като президентът Ердоган знае предварително, че арестуванишят е терорист и шпионин?" 

Най-четени