Истанбулският атентатор сам си поиска смъртна присъда 13.02 | 16:37

Първата мишена на Машарипов били християни на площад „Таксим“

От iNews.bg

Абдулкадир Машарипов, който извърши смъртоносния атентат в истанбулския клуб "Рейна" на Нова година, сам си е поискал смъртна присъда. По време на разпит той е обявил, че ще бъде добре, ако получи от съда най-тежкото наказание. Терористът отново е потвърдил и принадлежността си към "Ислямска държава", както и че е действал от името на терористичната организация, предаде БНТ, цитирайки турския вестник "Хюриет".

По време на разпита Машарипов обявил, че първоначалната идея е била да убива християни. Затова и атентатът е трябвало да бъде осъществена на Коледа. Мишена на атаката е трябвало да бъде площад "Таксим", където се събират християни. Целта е била да им се отмъсти за това, което вършат по света.

По време на разпита истанбулският атентатор е обяснил, че е действал под прякото ръководство на човек на име Абу Чихат, който е бил връзката му с джихадистката организация в Сирия. Той му е задал като мишена площад "Таксим", както и клуб "Рейна" след това. Двамата обаче никога не са се виждали, а Абу Чихат му е изпращал информация и снимки, включително на атакуваното заведение.

Водещи

Най-четени