Предсрочни парламентарни избори в Гърция днес 25.06 | 10:40

Прогнозите са за победа на "Нова демокрация"

От iNews

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Социолозите предвиждат победа за дясноцентристката партия "Нова демокрация" и възможност за съставяне на нейно самостоятелно правителство.

Между 80 и 90 процента от вписаните в избирателните списъци над 9 800 000 гръцки граждани заявяват, че ще отидат да гласуват. Те ще могат да го направят в над 21 000 секции. 35 от тях са в гръцките затвори.

На изборите в Гърция днес няма преференциален вот като на редовните през май. Бюлетините са по партийни листи, а имената на кандидатите няма да бъдат подредени по азбучен ред.

Освен по бюлетините, предсрочните гръцки избори се различават и по избирателната система. Освен познатата ни пропорционална, сега ще се прилага и стъпаловиден бонус до 50 допълнителни места за първата партия.

Малко изненади могат да се очакват на днешните избори, коментира пред БНР анализаторът Георгиос Архондас, но добави, че не са изключени:

"Изненадата би могла да дойде, ако "Нова демокрация" няма силно и стабилно мнозинство. Единственият начин това да се случи е, ако загуби част от изборния си резултат от редовните избори през май и ако всички тези малки партии, които са на ръба за влизане в парламента, успеят да прескочат бариерата от 3 процента. Но това е твърде трудно".

Очаква се да влязат между 7 и 9 партии, които според социолозите имат шанс да преминат 3-процентната бариера.

В 19 часа ще бъдат обявени и първите прогнозни резултати от екзитпол. 

 

Водещи

Най-четени