“Total” обучава наши студенти за газовия сектор 17.04 | 14:54

Френската компания ще си сътрудничи със Софийския и Минно-геоложкия университети

От Кристиан Костурков

Специалисти на френската компания "Total” ще подготвят български студенти за работа в газовата сфера. Това е резултат от подписаното днес рамкови споразумения за сътрудничество между дружеството, което води консорциума за проучване на блок "Хан Аспарух" в Черно море, със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", съобщава БГНЕС. Подписи под документите сложиха управителят на "Тотал Е&П България Б.В. - клон България" Ксавие Фожрас, ректорът на СУ проф. д.и.н. Иван Илчев и колегата му от МГУ проф. д-р Любен Тотев.

"Днес ние подписваме рамкови споразумения за сътрудничество, които показват нашата споделена воля и желание да си сътрудничим в сферата на образованието и по-специфично в областта на проучването и добива на нефт и газ. За "Total" и неговите партньори в блок 21 "Хан Аспарух" - "Repsol" и OMV – това е начин да покажем нашата ангажираност за активно участие в обучението на български специалисти и за подпомагането на българските учени и преподаватели. А за студентите се надяваме, че това е начин да се свържат с водещи международни компании и преподаватели", заяви Фожрас. Той подчерта още, че това няма да бъдат само хубави думи на хартия, а компанията вече е предприела конкретни действия.

От френската компания вече са подготвили 4 едноседмични курса за българските студенти, които ще бъдат обучавани от Асоциацията на професорите на "Total”. Те ще бъдат на теми "Морско сондиране", "Интерпретация на геоложки данни", "Интерпретация на сеизмични данни" и "Здраве, безопасност на околната среда". Освен това дружеството вече е осигурило и финансиране за курсовете, съобщи Фожрас. Предвидено е първоначално в програмата да участват 40 наши студенти, а при успех ще бъдат поканени и още.

Според управителя на българския клон на "Total” моментът на сключването на тези споразумения е много подходящ, тъй като през последните години има растящ интерес към нефто-газовата индустрия в България. Паралелно за страната е от изключителна важност диверсификацията на енергийните източници и затова на търсенето на местни ресурси се залага изключително много, смята Фожрас.

Водещи

Най-четени