"Булгаргаз" иска газът да поевтинее с 9% 05.12 | 12:14

Спирането на доставките на газ към топлофикациите е възможност, според Гогов

От Петър Чернев

Около 9% поевтиняване на газа от 1 януари 2013 г. ще поиска "Булгаргаз", съобщи директорът на на дружеството Димитър Гогов, иноформира Econ.bg.

На 10 декември държавната компания ще представи предложението си за цената на газа пред енергийния регулатор. Намалението при синьото гориво означава, че и цените на парното би трябвало да се понижат.

Гогов обясни, че крайната цена ще зависи и от курса долар-лев. Гогов коментира за пореден път, че не иска да излезе "лъжливото овчарче" и допълни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се опитвала да го накара да изглежда така.

Топлофикационните дружества в страната дължат общо 184 млн. лв. за газ на "Булгаргаз". В това число влизат 167 млн. лв. дългове на "Топлофикация София". Гогов коментира, че спирането на доставките на газ към дружествата "е възможност". Въпреки това за "Булгаргаз" "врътването на кранчето" не е приоритет.

За по-ниски сметки за топло от януари се заговори, след като в средата на ноември България сключи нов договор за доставка на природен газ от Русия. Синьото гориво, което ще купуваме от 2013 г., ще бъде с над 20 на сто по-евтино. 

В унисон с намалението, което направиха руснаците, още тогава от държавната газова компания "Булгаргаз” обещаха да свалят цените за топлофикациите с до 7%. 

Според експерти ако природният газ поевтинее със 7 на сто, цените на парното и топлата вода може да паднат с до 5%. 

Водещи

Най-четени