„Газпром“ иска да придобие 25% дял в OMV 27.06 | 14:52

Така ще си осигури по-добър контрол над „Южен поток“, смятат експерти

От Мария Стоянова

Руската компания "Газпром" има намерение да придобие 24,9% дял от австрийската OMV. Според източник на международната агенция "Ройтерс" вече са се провели преговори между представители на двете фирми, но още не е решено каква да е цената на сделката.

Като акционер в OMV "Газпром" би си осигурил по-голям контрол върху спорния газопровод "Южен поток", коментира експертът Майкъл Корчемкин пред агенцията.

Ако това се случи обаче, е възможно да се стигне до конфликт на интереси, защото чрез дялово участие в OMV на практика "Газпром" ще купува гориво от себе си, обясни още анализаторът, съобщава "Ройтерс".

От австрийския държавен холдинг OIAG, който притежава 32% собственост в OMV, споделят, че не знаят нищо за намеренията на Abu Dhabi's International Petroleum Investment Co (IPIC), притежаващ тези 24,9%, да напусне австрийската газова компания.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че австрийската компания ще подпише споразумение с "Газпром" за изграждането на газопровода "Южен поток". Още през пък април шефът на руската фирма Алексей Милер и председателят на OMV Герхард Ройс договориха меморандум за разбирателство.   

Водещи

Най-четени