„Газпром“ се изтегля от България, продава акциите си в „Овергаз“ 24.08 | 20:01

Руската компания вече е поръчала пазарна оценка на дяловете си в българската

От iNews.bg

"Газпром" окончателно се изтегля от бизнеса в България. Руската компания е взела твърдо решение да продаде дела си в "Овергаз". Това твърди източник на "Интерфакс", запознат със ситуацията около газовия гигант. Руското дружество "Газпром Експорт" ще предприеме действия по продажбата на всичките 49 510 акции в българското. Това се отнася и за 490-те акции на самата "Газпром". Общо те представляват 50% от дяловете в "Овергаз".

Департаментът по управлението на имущество и корпоративните отношения на руския газов гигант вече е поръчал оценка на пазарната стойност на акциите и за целта има сключен договор. В същото време приходите от продажбата на дяловете е заложена във финансовия план на "Газпром" за тази година, твърди източникът на агенцията. До приключване на сделката обаче все още не се е стигнало.

Изтеглянето на руснаците от "Овергаз" беше очаквано. За подобни действия се заговори още миналата година. Темата отново бе повдигната около Нова година, когато "Газпром" прекъсна доставките на синьо гориво за българската компания. Тогава тя бе принудена да започне да купува газ от държавната "Булгаргаз", за да не остави клиентите си без доставки на синьо гориво посред зима.

Водещи

Най-четени