"Дизелгейт" прехвърли Европа: Спряха рекламите на "Фолксваген" в САЩ 26.09 | 13:47

Швейцария замрази продажбата на дизеловите модели на марката

От iNews.bg

Грандиозният скандал около екоаферата с дизеловите двигатели на германския автомобилен концерн "Фолксваген" вече премина и отвъд океана. "Фолксваген" спря да рекламира в САЩ своите автомобили с двигатели "чист дизел", съобщи днес говорителка на компанията, цитирана от Ройтерс. Германският автомобилен производител ще поднови рекламирането, когато автомобилите "чист дизел" отново бъдат достъпни, посочват от концерна

Припомняме, че това е в резултат от разкритието за наличие на софтуер, който манипулира данните за нивата на вредните емисии в дизеловите двигатели на автомобилите "Фолксваген" и последвалото признание от германската компания за нарушенията.

Същевременно регулаторни органи от двете страни на Атлантика се зарекоха вчера да затегнат тестовете за емисиите на автомобилите след признанието на "Фолксваген" за измама при дизеловите емисии, уточнява БТА.

Американската агенция за защита на околната среда е уведомила автомобилните производители в писмо, че може да се изискат допълнителни тестове за "всеки автомобил", за да се определи дали покриват стандартите за вредни емисии при нормални пътни условия, а не само в контролирани обекти за извършване на изпитания. "Няма да им казваме какви са тези тестове. Няма нужда да знаят", каза пред репортери Крис Гръндлър, представител на агецията.

От другата страна на Атлантика европейският комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска заяви: "Посланието ни е ясно: нулева толерантност към измамите и строго спазване на правилата на Европейския съюз. Необходима ни е пълна яснота и надеждни тестове за вредните емисии".

С оглед на аферата с манипулираните измервания на вредните емисии при дизеловите двигатели парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призова концерна да ремонтира безплатно засегнатите в Германия 2,8 милиона автомобила, предаде ДПА. "Фолксваген трябва да отзове незабавно и доброволно в сервизите манипулираните автомобили и да отстрани манипулацията", призова зам.-председателят на групата на ГСДП Зьорен Бартол пред вестник "Билд". Той посочи още, че концернът трябва да възстанови загубеното доверие.

По-рано днес Швейцария временно забрани продажбата на дизеловите модели на "Фолксваген", в които може да има уреди за манипулиране на тестовете за вредни емисии.
Мярката може да засегне 180 000 автомобила от категорията Euro5, които още не са продадени или регистрирани.

Забраната беше наложена от швейцарската служба за федералните пътища. В становището й се казва, че се забранява продажбата на дизеловите автомобили с 1.2, 1.6 и двулитрови двигатели, произведени в периода 2009-2014 г. от всички дъщерни компании на "Фолксваген", включително "Ауди", "Сеат" и "Шкода".

Забраната не важи за вече регистрираните в страната автомобили или такива, които са в категорията Euro6. Швейцарските власти създават и работна група, която да проучва казуса.

Водещи

Най-четени