Дянков обеща ново увеличение на заплати и пенсии 29.12 | 10:04

Вицепремиерът съобщи, че ДДС-то ще намалее с 1-2%

От Филипа Тодева

Минималната заплата ще се увеличи за втори път, ще има повишение и на ниските пенсии. Това заяви пред bTV вицепремиерът Симеон Дянков.

Вицепремиерът има песимистичен и оптимистичен вариант за развитие на икономическия растеж. При първия ръстът ще е 1%, а при втория - 2.5%.

Финансовият министър потвърди, че Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален. Намерението е записано в програмата на управляващите и ще бъде изпълнено до края на мандата.

ДДС-то ще намалее между 1 и 2%. "По този начин инфлацията спада автоматично с процента, с който намаляваме ДДС и покупателната способност на всички българи се увеличава автоматично”, обясни Дянков.

Той няма опасение, че това ще отвори дупка в бюджета, защото тази година са събрани с милиард и половина повече в сравнение с 2010 година.

Вицепремиерът смята, че без финансова стабилност в страната ще бъде още по-тежко и мизерно. Според него колкото и да изглежда тежко положението у нас, защото България влезе в ЕС като най-бедната държава,  всъщност имаме растеж спрямо средното в Европа.

"Защо хората са песимистични – защото в последните три месеца идваха само тежко новини от Европа, не само от Гърция, но имаше голяма положителна промяна в отношението на политиците в Европа... Две години се мотаха и взеха решение, което за нашето правителство е правилно”, каза още той и подчерта, че седем икономики са във вторична рецесия, но бъдещето, е по-ясно, отколкото преди месец, месец и половина.

Водещи

Най-четени