"Лукойл" ще си търси правата в съда 28.07 | 17:34

За 10 г. "Лукойл" е платил 21.33 млрд. лв. данъци и е инвестирал 2.35 млрд. долара

От Петя Михайлова

Не знам как се стигна до това положение. Това заяви днес на извънредна пресконференция председателят на Управителния съвет (УС) на "Лукойл Нефтохим-Бургас" Валентин Златев.

Причина за събитието стана отнемането на лиценза за данъчен склад на "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец", които са собственост на компанията. По този начин двете предприятия на практика спряха работа.

Според Златев групата от компании, в която мажоритарен дял има руската "Лукойл", може да си търси нарушените от българската държава права в съда, пише econ.bg

По неговите думи за период от 10 г. (в който не се включват първите пет месеца на тази година) компанията е била най-големият данъкоплатец, инвеститор и износител в страната.

Според представените данни, за периода са били платени 21.33 млрд. лв. данъци и са били направени инвестиции, възлизащи на 2.35 млрд. долара. По време на днешното събитие също така беше отречено, че площадката на рафинерията в Бургас е била затворена, тъй като не отговаря на Наредба 3 за контрола на измервателните средства, подлежащи на митнически контрол.

Проблемът бил всъщност в недостатъчното време. Също така беше опровергана информацията, че рафинерията внася готови продукти от Русия, както обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в началото на месец май.

По повод планираната за тази сутрин и впоследствие провалила се среща между представители на "Лукойл-Нефтохим", Агенция "Митници" и Министерството на финансите (МФ), шефът на нефтената компания коментира, че тя е била отменена от МФ, без да бъде дадено каквото и да било обяснение. Златев също така коментира, че е останал с впечатление, че въпросът е бил разрешен миналата седмица, когато се проведе среща между представители на рафинерията и на държавата.

iNews припомня, че подобно мнение изрази вчера и говорителят на "Лукойл" Дмитрий Долгов, който заяви че е останал с впечатление, че е била постигната договореност за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината. По този повод шефът на УС на бургаската рафинерия коментира, че е било ясно, че поставеният срок няма как да бъде реализиран още в самото начало на операцията. Той даде пример със сложно устройство, което не се произвежда серийно и за създаването на което са нужни три години.

Тази теза беше подкрепена от началника на главното управление за нефтопреработка и нефтохимия в "Лукойл" Олег Дуров, който коментира, че италианското правителство е дало срок от 5 години на компания от нефтопреработвателния сектор, за да монтира необходимите уреди.

Водещи

Най-четени