"Набуко" се оскъпява до 15 млрд. евро? 05.05 | 18:04

Настоящата оценка от 7.9 милиарда евро се базира на технико-икономическа обосновка от 2005 година

От Елена Коцева

Оценката на стойността за реализацията на проекта за газопровода "Набуко" е повишена до 12-15 милиарда евро в сравнение с по-рано обявените 7,9 милиарда евро, съобщава РИА Новости.

Според запознати източници, разговаряли с Ройтерс, някои от участниците в проекта не са съгласни с новата цена и смятат, че трябва да се извърши нова.
Така окончателното взимане на инвестиционно решение може да се забави до 2012 година, като се имат предвид противоречията в оценката на цената и проблемите с търсенето на източници за доставките.

От своя страна официалният представител на Набуко Кристиан Дюлезал потвърди, че настоящата оценка от 7.9 милиарда евро се базирана технико-икономическа обосновка от 2005 година. Повече коментар беше отказан, но Дюлезал подчертава, че всички останали оценки са спекулативни.

Проектът "Набуко" предполага транспортирането на природен газ от Каспийския регион в европейските страни, като се заобикаля Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Участниците в проекта с равни дялове от 16,67% са австрийската OMV, унгарската MOL, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германският RWE.

Според изчисленията чрез него ежегодно се предвижда да преминават 31 милиарда кубически газ, което, според предвижданията, ще представлява не повече от 5% от газовите потребности на ЕС през 2020 година. Строителството на газопровода трябва да започне през 2012 година, а първите доставки - да бъдат направени през 2015 година.

Най-четени