"Файненшъл таймс" очерни България пред британските инвеститори 02.12 | 20:38

Съветва ги да идат в Румъния, защото у нас има съмнително върховенство на закона и несъвършени регулации за защита на собствеността

От iNews.bg

"България остава по-малко атрактивна за инвеститорите от северната си съседка Румъния, въпреки че вложенията продължават да влизат в различни сектори на икономиката: от производството на части за автомобили и сектора на високите технологии - до логистиката и преработката на храни". Това пише в свой анализ отпреди няколко дни британският вестник "Файненшъл таймс".

Изданието предупреждава, че чуждите инвеститори в страната трябва да внимават заради "съмнителното наличие на върховенство на закона и несъвършени регулации, свързани със защита на собствеността".

Като конкретен пример се посочва случаят с "Глориент инвестмънт България", която е специализирана в изграждането на бизнес имоти. Вестникът пише, че до февруари компанията получава редовно наемите от 22 имота, ползвани от "Техномаркет", от която тя ги е купила 10 години по-рано. От началото на годината обаче веригата става собственост на "НСН инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Оттогава датира и твърдението, че магазините, които ползва веригата, са всъщност нейна собственост.

Изданието допълва, че от месеци двете дружества водят съдебни спорове по казуса. Цитиран е адвокатът на компания "Глоринет", в която с 40% собственост е британската компания East Balkan Properties. Той коментира пред изданието, че "в компанията са силно притеснени от това очевидно нарушение на правата на собственост в страна-членка на ЕС".

Въпреки подобни проблеми базираните в София съвестни компании - между чужди и български дружества работят по-гладко отколкото преди, посочва вестникът. Допълва, че фактор за това е активната позиция на бизнес организациите и дипломатите, които се заемат с проблемите на бизнеса на място.

Вестникът цитира данни за обема на чуждестранните инвестиции в страната като отбелязва, че те сега са по-малко отколкото през 2013 г. Подчертава се, че "това в голяма степен се дължи на фалита на една банка, както и на свиването в операциите на друга банка, която е поделение на базирана в Атина институция в резултат на кризата в Гърция". За това заключение се цитира консултант, работещ в България.

Като доказателство за тезата си британският вестник посочва, че ръстът на инвестициите в производство и услуги е скромен - от 1,2 млрд. евро през 2010 г. е станал 1.6 млрд. евро през 2015 г., по данни на Българската агенция за инвестиции.

Като единствени предимства за инвеститорите в България са изтъкнати ниските заплати и плоския данък.  

Водещи