"Южен поток" минава през две села в община Търговище 28.07 | 16:47

Става дума за селата Миладиновци и Маково

От Петя Михайлова

Газопроводът "Южен поток" ще преминава през територията на община Търговище. От администрацията на кметството конкретизираха, че става дума за селата Миладиновци и Маково.

Акционерното дружество "Южен поток България" вече е заявило своето инвестиционно намерение за изграждане на газопровод "Южен поток". Мнения и възражения се приемат при еколога на община Търговище в дирекция "Инвестиции и екология", както и на място в кметствата на Миладиновци и Маково, съобщава БТА.

Проектът "Южен поток" предвижда изграждане на нова газопроводна система за доставки на природен газ от Русия до европейския пазар.

Предвижда се да бъде изграден газопровод от Черно море до границата със Сърбия и отклонение до границата с Гърция. Основният технологичен процес е пренос на природен газ, доставян от източници извън България към страни от Европа, чрез подземен преносен газопровод. От източниците газът се доставя чрез подводен газопровод през Черно море до точката на включване - терминал Галата.

Газопроводът представлява изцяло нов маршрут за внос на природен газ в страната и за транзитен пренос за съседни страни, който ще свърже руската и българската газови системи.

Той ще даде възможност за доставки на природен газ от различни източници, без междинни транзитни страни, уточниха от общинската администрация.

iNews припомня, че "Южен поток" е планиран да се състои от четири отделни тръби, всяка с капацитет 15.57 млрд. куб.м. газ годишно. Първата тръба трябва да заработи по проект към 30 декември 2015 г., след това поетапно да се въвеждат и другите връзки по една годишно, докато пълният капацитет от 63 млрд. куб.м. бъде достигнат през 2018 г.

Стойността на строителството на морския участък на газопровода ориентировъчно възлиза на 15.5 млрд. евро.

По последна информация от руското правителство, Москва може временно да замрази проекта "Южен поток", тъй като все още не е получила зелена светлина за преминаването му през турски териториални води, макар Анкара да се бе ангажирала да даде съгласието си на 10 декември 2010 година.

 

Водещи

Най-четени