„Южен поток“ - последният влак към енергийната ни независимост 18.12 | 17:52

Трябва да се възползваме максимално от спора между Русия и ЕК, смята експерт

От Десислава Маданска

Проектът "Южен поток" е последният влак, за да станем енергийно независими. Това заяви Пламен Русев, бивш директор на петролопровода "Бургас-Александруполис", на дискусия за бъдещето на газопровода.

Според експертите, участвали в дискусията, "Южен поток" е важен за страната ни, защото ще бъде част от енергийната инфраструктура на ЕС и ще диверсифицира пътищата на газовите доставки.

По думите на Русев много проекти от последните години, включително и този за петролопровода не са се изпълнили, защото със смяната на правителства у нас се сменят и държавната политика, и приоритети.

Председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов отбеляза, че битовата газификация у нас не се въвежда масово, защото цената на природния газ за отопление е висока, допълва БТА.

"Логично, ако има повече източници на доставка - интерконекторни връзки и други газопроводи, както и ако се разработят местни находища, цената на природния газ ще падне", коментира Стаменов.

По думите на енергийния експерт Атанас Тасев България трябва да се възползва по най-добрия начин от споровете между Русия и ЕС и да защити националния си интерес. Решението преговорите да се водят на европейско ниво е много мъдро, защото ние сме прекалено малък участник в този проект, смята още Тасев.  

Водещи

Най-четени