„Южен поток“ ще стига чак до Австрия? 23.04 | 12:07

На теория тръбата може да се отклони през Словения

От Георги Георгиев

Газопроводът "Южен поток" може да захранва с руски газ и Австрия. От "Газпром" са се съгласили с предложението на австрийското правителство да проучи възможността за удължаване на тръбата до територията на страната. Информацията бе потвърдена от газовия гигант, пише Econ.bg.

"С цел оптимизация на газопровода "Южен поток” и имайки предвид съществуващите договори, "Газпром” се съгласи с предложението на австрийската страна да разгледа възможността за строителство на част от газопровода в Австрия в рамките на действащото междуправителствено споразумение, заедно с провеждащата се работа по изграждането на газопровода на територията на Словения",се казва в прессъобщение на руската компания след посещението на изпълнителния директор Алексей Милер във Виена.

Съгласно сегашния проект газопроводът ще преминава по суша през България, Сърбия, Унгария, Словения и накрая ще достига до Италия. На теория той може да стигне и до Австрия директно през Словения.

От изданието припомнят, че и преди страната бе представяна като една от възможните крайни точки на "Южен поток". Австрийските власти обаче избраха да участват в проекта "Набуко", което доведе до изключването ѝ от картата на "Южен поток".

След като "Набуко" не получи правото да доставя до Европа природен газ от Азербайджан, а това ще става чрез Трансадриатическия газопровод, от "Газпром" отново възобновиха преговорите с Австрия по отношение на "Южен поток".

Най-четени