1,66 млрд. лв. са изплатени за селското стопанство за 2011 г. 18.04 | 11:56

Изплащането върви по-бързо от очакваното

От Ивайло Ачев

Общо 1 млрд. и 66 млн. лева европейски субсидии и национални плащания или 99% от заложените средства е изплатил Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за стопанската 2011 година. Това заяви директорът на фонда Румен Порожанов, цитиран от БТА.

В изплатените средства влизат директни плащания и национални доплащания на площ. В тази сума се включват 716 млн. лв. директни плащания и 89 млн. лв. национални доплащания, 96 млн. лв. за животновъдството, всички плащания по агроекология - над 65 млн. лв. и за тютюна - 72 млн. лв.

По думите остава да се разплатят единствено средства по националните схеми, по които ДФЗ работи с Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Тези пари ще отидат главно за производство на плодове и зеленчуци, за птицевъдство и свиневъдство. Става въпрос за 5 млн. лева по схема за животновъдство и 3 млн. лева по "Натура". В момента се правят нотификациите по схемите.

Към момента по Европейския фонд за гарантиране на земеделието усвоените средства са 1 милиард и 364 млн. евро, а по Фонда за развитие на селските райони - 1 милиард и 41 млн. евро, отчете още изпълнителният директор. Общо ДФЗ е администрирал 2 милиарда и 405 млн. евро към настоящия момент, добави той.

Според премиера Бойко Борисов резултатът е много добър, тъй като обикновено изплащането на средствата става факт едва в края на лятото.

Преди седмица ДФ "Земеделие" съобщи, че са обработени и над 99% от подадените по двете схеми за плащане на площ заявления.

Водещи

Най-четени