12,7 милиарда долара печалба ще отбележат световните авиокомпании 03.06 | 18:36

Силен фактор за положителната тенденция са по-ниските цени на петрола и рекордният брой пътници

От Елица Елефтерова

Близо 12,7 милиарда долара печалба ще отбележат тази година световните авиокомпании, съобщава BBC. Медията се позовава на доклад на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), който прогнозира цитираната сума.

Съкращенията в разходите и намирането на алтернативни приходи са довели до  стабилизиране на сектора,  въпреки слабите икономически условия в редица страни, съобщава Econ.bg.

Прогнозата на IATA е с 2,1 милиарда повече от тази през март, която гравитираше около 10,6 милиарда долара.
Във всички случаи сумата ще е значително по-висока от скромните 7,6 милиарда долара, които авиокомпаниите генерираха през миналата 2012 година.

Силен фактор се оказват също по-ниските цени на петрола, както и рекордният брой пътници. Това важи най-вече за Азия, където се очаква да бъдат формирани най-големите печалби в авиосектора.

Част от мерките, които корпорациите предприемат, включват сливания на компаниите, както и най-различни такси като например храната на борда, допълнителният багаж, или запазените места с приоритет. Приходите от подобни услуги ще се увеличат до общо 36 милиарда долара – или близо 5% от общата печалба, уточняват от IATA.

Водещи

Най-четени