15,5 млн. лв. за почистване ни спести топлата зима 17.04 | 12:44

Средствата ще бъдат дадени за ремонт на пътища

От Симеон Досев

15,5 млн. лева са спестени от зимното почистване от ноември до март, при предвидени 60 млн. лева. Това стана ясно от изказването на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на представянето на резултатите от зимното поддържане и предстоящите ремонтни дейности по пътната инфраструктура.

По думите ѝ зимното почистване този сезон е струвало 44,5 млн. лева, което е най-евтината зима от 2010 г. насам. Причина за това са били климатичните условия, уточни Терзиева.

На част от отговарящите за поддръжката на пътя фирми пък са наложени санкции на обща стойност 100 776 лв. с ДДС, информират от Министерството на регионалното развитие (МРР).

За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на АПИ ще се инвестират 31,5 млн. лв. 15,5 млн. от тях ще дойдат от спестяванията от зимно поддържане, а останалите са от бюджета на агенцията, информира Терзиева.

"Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища", каза Терзиева.

Министърът обобщи, че през новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1 500 км републикански пътища. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд  за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км.

Водещи

Най-четени