150 хил. работни места може да загуби Канада от свободна търговия с ЕС 28.10 | 17:38

Отава опроверга прогнозата

От Ивайло Ачев

Загуба на 150 хил. работни места ще струва на Канада подписването на пакт за свободна търговия с Европейския съюз. Това сочи изследване на икономиста на Canadian Auto Workers Джим Станфорд, цитирано от АФП.

В момента преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада са в своя пети кръг. Според Станфорд ако споразумението стане факт, то Канада хем ще натрупа значителен търговски дефицит, хем икономиката на страната ще загуби между 28 хил. и 150 хил. работни места.

Твърденията на Станфорд обаче бяха опровергани от канадския министър на търговията Питър Ван Лоън. Той заяви, че изследване на министерството е показало, че пакт за свободен търговски достъп ще налее 12 млрд. долара в канадската икономика. За пример се дава и споразумението за свободна търговия със САЩ и Мексико (NAFTA), което се оказа истинска благодат за канадския автомобилен сектор.

За Канада ЕС е вторият най-голям пазар за износ. Канадският износ за Европа възлиза на 25.2 млрд. канадски долара (17.8 млрд. евро) през последната година.

Водещи

Най-четени