18% от колите в движение още нямат "Гражданска отговорност" 24.01 | 12:55

Обхватът на застраховката е 81,88%. Патрулки с таблети ще следят за нарушители

От Диана Цветкова

81,88% от регистрираните автомобили в движение са със сключена застраховка "Гражданска отговорност". Това показват данни за обхвата по полицата, които бяха представени на специална пресконференция, съобщава InsMarket.

Данните означават, че 18,12% от превозните средства в движение все още са без задължителната застраховка.

Около 2% от регистрираните през миналата година нарушения са свързани с липсата на "Гражданска отговорност" – такива са 21 775 от 1 055 029 от нарушенията на Закона за движение по пътищата, съобщиха от "Охранителна полиция".

Със съдействието на полицията и Гаранционния фонд са осигурени шест мобилни системи за видео контрол за спазването на правилата за движение. Те имат и инсталиран софтуер, който автоматично разчита и разпознава регистрационните номера на автомобилите, като така автоматично записват колите без сключена "Гражданска отговорност".

В края на януари – началото на февруари на една от входно-изходните артерии на София ще заработи система за автоматизиран контрол на превозните средства без сключена "Гражданска отговорност".

От април пък се очаква да заработят около 250 работни станции с отдалечен достъп, т.е. Полицейски патрулни автомобили, снабдени с таблети, чрез които ще може на място да се осъществява връзка с базата данни на МВР и на Гаранционния фонд и да се установява, ако водачът не е сключил задължителната застраховка.

Водещи