200 млн. долара годишно може да взима България от "Южен поток" 10.02 | 16:52

Трасето на газопровода на българска територия ще е с дължина 560 километра

От Ивайло Ачев

Над 200 млн. долара допълнителни приходи от транзитни такси се очакват да получава годишно България след построяването на газопровода "Южен поток", съобщи Цветан Боев - експерт в компанията "Южен поток - България" АД, цитиран от БТА.

Информацията беше съобщена по време на консултативна среща във Враца. На нея беше представено заданието за обхвата и съдържанието на оценка за въздействие върху околната среда на проекта "Изграждане на газопровод "Южен поток" на територията на страната.

Трасето на газопровода на българска територия ще е с дължина 560 километра и ще преминава през 38 общини в 11 области. Преносът на природен газ през страната ще се увеличи с 16 млрд. куб. м годишно спрямо сега транзитираните количества, което ще доведе до допълнителните приходи в дългосрочна перспектива. В краткосрочен план изграждането на газопровода ще създаде заетост, а изграждането три или четири компресорни станции по трасето ще открие десетки постоянни нови работни места, казват от "Южен поток - България".

Водещи

Най-четени