234 самолета „развяват“ българския флаг 02.08 | 13:00

65 от тях се използват за превоз на пасажери, товари и поща

От Мина Стойчева

Общо 234 самолета и 30 хеликоптера летят по света и нас под българския флаг. Това са всички машини, които влизат в гражданската авиация на страната ни, показват данните на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА).

65 от тях се използват за превоз на пасажери, товари и поща. В тях се включват класическите пътнически самолети, както и бизнес джетовете, собственост на родни богаташи.

Учудващо, но най-много самолети – общо 111, се използват в земеделието. Тяхната функция е свързана с пръскането на 36,5 млн. декара обработваема площ.

В категорията гражданска авиация влизат 58 машини, които се използват за обучение и спорт, както и 26 такива за геоложки, географски и други изследвания. Заедно с това страната ни разполага с два хеликоптера за спешна помощ, пише в-к "Преса".

В българския аерофлот най-популярни са машините на "Еърбъс". С нашия флаг летят общо 18 еърбъса за разлика от скромните 4 самолета на "Боинг".

Бизнесджетовете, с които пътуват заможни българи, наброяват 17. Според европейската статистика на агенцията Евростат, България все още не разполага с пътнически самолети от свръхтежка категория, на чийто борд могат да се качат повече от 251 пътници.

Военните самолети и хеликоптери в България са около 45. По данните на въздухоплавателната администрация повечето от машините у нас са на повече от 20 години. Близо същия брой са и тези, които са били произведени преди 16 до 20 години. Само 12 от машините са били произведени в последните 5 години.

Водещи

Най-четени