40 евро става таксата за преминаване през българското въздушно пространство 02.03 | 15:34

Кабинетът одобри промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване

От Деляна Петкова

Намалява се базовата национална таксова единица за аеронавигационно обслужване на прелитащите въздухоплавателни средства през въздушното пространство на България.

Размерът й от 42,93 евро става 39,77 евро за 2011 г., реши на днешното си заседание правителството.

Кабинетът одобри промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България.

С измененията Министерският съвет утвърди и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 11,00 на сто на годишна база (досегашният беше 11,58). Промените влизат в сила от 1 януари 2011 г.

Предложената таксова единица е определена след двустранни и многостранни консултации с авиационните превозвачи и е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).

Таксите за аеронавигационно обслужване се определят в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване, Евроконтрол и Европейската комисия. Те покриват разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията.

Водещи

Най-четени