52 хиляди българи могат да си намерят нова работа 12.05 | 12:02

Толкова са разкритите работни места за първите 4 месеца на годината

От Георги Георгиев

Общо 52 хиляди българи са имали шанса да започнат нова работа през първите 4 месеца на годината – такъв е броят на новооткритите работни места от началото на годината, каза за БНР заместник социалният министър Росица Янкова.

Тя коментира, че оживление се наблюдава в секторите търговия и услуги и индустрия. С новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще се променят регламентите на курсовете за обучение.

Досега всеки сам избираше каква допълнителна квалификация иска да придобие с европейските пари. В бъдеще ще има диференциран подход, обясни заместник-министър Янкова.

По думите ѝ всички обучения ще бъдат концентрирани, включително и по региони, по професии, които реално се търсят. Т.е. след завършването на определен курс да може 60-70% от лицата реално да започнат работа, а не както досега - да се въртят в различни курсове.

Немалък ресурс ще се задели за ромската общност. Да върнем децата в училище. Развитие на услуги за целодневна грижа за тези деца. Отделно повишаване на здравната култура и след това вече ще започнем постепенно работа, не само за субсидирана заетост, но и за конкретно ограмотяване.

За хората с увреждания акцент ще бъде повишаване на тяхната квалификация и обучение, за да намират по-лесно истинско работно място. Адаптиране на работни места. Адаптиране на центрове за обучение по различни професии за хора с увреждания. Много често се оказва проблем това, че в самия център няма такова адаптирано място и няма как да предостави самото обучение.

200 млн. лв. за бедните

200 млн. лева за борба с бедността ще се обособят в нова програма, която поема функциите на старата, по която фонд "Земеделие" даваше храни на бедните.

Освен пакетирани храни, които се раздаваха до момента, от новата оперативна програма ще има възможност да се предоставя топла храна и не на последно място – да бъдат предоставени на най-нуждаещите се някои стоки от първа необходимост – най-вече за децата, дрехи, средства за подобряване на хигиената, каза Янкова.

Безработицата в групата до 29-годишна възраст трябва да е 7% в края на 2020 година при сегашните над 22%, коментира още заместник-министър Росица Янкова.

Водещи

Най-четени