63% ръст на печалбата за второто тримесечие отчете Volvo 22.07 | 13:40

Volvo вече си възвърна нивото на продажби отпреди кризата

От Ивайло Ачев

Шведският производител на камиони Volvo записа ръст от 63% в печалбата си през второто тримесечие на тази година, стана ясно от съобщение на официалния сайт на компанията.

Нетната печалба на Vovlo през периода април-юни възлиза на 5,12 млрд. шведски крони (802 млн. долара). За сравнение през същия период на миналата година печалбата беше от 3,15 млрд. крони.

Volvo отчита и ръст в обема на продажбите. Увеличението е от 15% т.е. обемът на продажбите вече е 79 млрд. крони. Преди година цифрата беше 68,8 млрд. крони.

Обемът на продажбите на камиони е на стойност 50 млрд. крони, което е с 20% повече, отколкото преди година. Volvo контролира 20% от европейския пазар на тежкотоварни автомобили и 28% от пазара в Северна Америка. В Европа ръстът на продажбите на камиони е 31% заради засиленото търсене в Германия, Франция и Полша. В Северна Америка Volvo е удвоила броя на доставките си на камиони.

"Продажбите ни вече са на същото ниво, на каквото бяха преди избухването на световната икономическа и финансова криза", каза изпълнителният директор на Volvo Лейф Йохансон.

Водещи

Най-четени