75% от фирмите у нас вече плащат навреме на клиентите си 12.09 | 15:37

Преди година процентът беше 50 на сто, показва проучване

От Ралица Стоянова

Лошите вземания на българския бизнес намаляват, показаха данните от проучване на компанията за управление на дългове "ЕОС Матрикс". Експертите са изследвали навиците за плащане чрез анкети на представителите на 2 200 фирми в десет държави в Европа, стана ясно по време на пресконференция на компанията, предаде econ.bg.

75% от фирмите плащат навреме на клиентите си, докато през миналата година броят им е бил 50 на сто, сочи още изследването.

През 2010 г. несъбраните вземания са били 13.5%, докато през тази година те падат до 11.8%. Най-висок дял лоши вземания се регистрира в търговията (14.9%) и в сектора на услугите (10.8%).

Задлъжнялостта в промишлеността пада от 15.2% през миналата година до 9.9% тази година. Това се дължи на експортната ориентираност на сектора, смята Добрин Митовски, директор бизнес развитие в "ЕОС Матрикс".

Отпадналите вземания в промишлеността намаляват до 1.9% в сравнение с 5% през 2010 г. Всяко четвърто търговско предприятие обаче има проблем с ликвидността заради отписани плащания. Почти няма промяна в оборотите през тази година в сравнение с миналата.

Фирмите у нас имат дълги срокове за плащане (средно над 41 дни) в сравнение със сроковете в останалите европейски страни. Това обаче не води до увеличаването на лошите вземания, показват данните от проучването. Според експертите това показва, че бизнесът у нас е намерил правилните срокове за плащане.

Проучването обаче показа още, че българските фирми рядко имат специалисти в областта на вземанията и кредитите. Едва 13% от компаниите у нас имат служители или отдел, който да се занимава с това.

В Германия, Полша и Белгия например всяка втора фирма разполага с такива служители. Това показва, че българските фирми не гледат сериозно на проблема със събирането на вземанията, обобщи Митовски.

По данни на БСК 150 млрд. лева е корпоративната задлъжнялост у нас. От тях 100 млрд. лева представлява междуфирмената задлъжнялост, а останалата се формира от задълженията на държавата.

Най-четени