80 арестувани при пореден протест срещу "Уолстрийт" 25.09 | 12:26

Демонстрантите се обявиха против спасителните акции за банките и ипотечната криза

От Петя Михайлова

Близо 80 души бяха арестувани снощи при протестна демонстрация близо до Нюйоркската фондова борса.

Демонстрантите се обявиха против спасителните акции за банките и ипотечната криза, съобщи ИТАР-ТАСС.

Те носеха плакати, на които можеше да се прочете "Сдирайте данъци от богатите", "Пари за здравеопазване, а не за обогатяване на корпорациите".

Това е втората подобна акция за този месец. В събота миналата седмица няколкостотин американци, недоволни от икономическата политика на правителство, решиха да блокират Уолстрийт, където се намира Нюйоркската фондова борса, която е най-голямата в света.

Участниците в акцията възнамеряваха да вдигнат палатков лагер в района и да останат там няколко седмици, та дори и месеци, докато властите на страната не се заловят сериозно с решаването на проблемите с безработицата и нарастващите класови неравенства. Техните планове обаче не се изпълниха заради намесата на силите на реда, които вече бяха отцепили района на Уолстрийт и не допуснаха протестиращите до борсата и други особено важни обекти в района.

Различните протестни акции, които имат за цел да привлекат вниманието на американските власти върху финансовата и социална несправедливост в страната, ще продължат и следващата седмица. В ролята на организатор се явява базираната във Ванкувър медиагрупа "Adbusters", проповядваща антиконсумеризъм - борба с потреблението.

Водещи

Най-четени