80 млн. евро турски инвестиции за година 02.04 | 15:41

Караниколов: Турция е сред водещите ни търговски партньори

От iNews.bg

80 млн. евро са турските инвестиции в България през 2017 година.

Това обяви икономическият министър Емил Караниколов по време на бизнес форум в Истанбул. В събитието участваха над 150 български и турски фирми.

Пред участниците в срещата Караниколов съобщи, че от 1996 г. до 2017 г. турските инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро.

"Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.", каза министърът.


"Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%", съобщи още министърът, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Той допълни, че допълнителен импулс за развитие на двустранните икономически отношения може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество.

По време на посещението си в Турция Караниколов проведе среща с министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекджи. Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношение, както и възможностите за тяхното активизиране.

По време на срещата беше поставен акцент на възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Най-четени