ExxonMobil, Total и Melrose искат да проучват за газ в Черно море 21.06 | 10:52

Трите компании подадоха оферти в МИЕТ

От Ивелина Георгиева

Три компании са подали оферти за проучване и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в северните части на Черно море. Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Деляна Добрев при откриването на конференцията "Проучването и производството на нефт и газ – Новата технологична граница.

Компаниите, подали документи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), са ExxonMobil, Total и Melrose. Към 4 юли те трябва да дадат и финансови предложения.

Според Добрев надеждата да се открие значително количество газ в този район е много голяма. И е показателно, че най-големите компании в бранша проявяват интерес и участват в тази процедура.

Оптимизъм носи още и фактът, че само на 15 км от региона, но в румънската акватория, са открити 40 млрд. куб. метра газ, които биха задоволили потреблението на България, например, за 20-30 години напред.

Министърът увери, че нямаме противоречия с румънската страна. Водят се устни преговори и те не могат да навредят на процедурата за добив в "Хан Аспарух".

Добрев предположи, че до края на юли ще приключат процедурите по преглед на предложенията, а през септември вече ще може да се сключат концесионните договори, тъй като през август Министерският съвет почива.

Така, до края на годината ще може да започне анализът на геоложките данни. От следващата година ще се направи анализ на сеизмичността и съответно към края на следващата година може да бъде факт и първият сондаж.

Министърът обаче добави, че сроковете зависят много и от работните програми на кандидатите, които той самият все още не е виждал. Той предположи, че е възможно да бъде открит освен газ и петрол в Черно море. "Има потенциал за това, но потенциалът за газ е много по-голям", обясни Добрев.

През годините са правени над 2 хил. сондажа с различна дълбочина в Северна България, но за съжаление без някакъв значителен успех. В последните 2-3 години в страната има реален добив – в двете находища в Черно море – в Калиакра и Каварна. Има и трето находище – "Каварна-изток", на същата компания Melrose, изявила желания за проучвания нв "Хан Аспарух".

Обемите на това находище са сравнително скромни, но и то допринася за енергийната независимост на страната. В тази връзка Добрев припомни, че придобитият в България газ е с 40% по-евтин от вносния.

Освен в шелфа на Черно море имаме още големи надежди – едната е свързана с американската компания Direct Petroleum за конвенционален добив в находище "Девенци", където се очаква да има около 3 млрд. куб. метра газ.

Към тези 15% собствен добив можем да добавим още 15-20%, което означава, че България ще добива около 30% собствен газ.

През август може да се очаква първа копка за изграждане на интерконекторните връзки с Румъния. Що се отнася за "Южен поток" няма начин да излезем от проекта, но участието на България би трябвало да е със заемни средства, допълни още Делян Добрев.

Водещи

Най-четени