EС намали квотата за улов на калкан с 10% 14.12 | 13:54

През 2011-а българските рибари ще имат право да уловят в Черно море не повече от 43 тона калкан при 48 тона за тази година

От Силвия Стоядинова

Квотата за улов на калкан и трицона в Черно море догодина ще бъде намалена само с 10%, а не с предлаганите от Европейската комисия 25%, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел Европейската комисия внесе предложение за 25-процентно намаление на квотата за България и Румъния, като се аргументира с чувствителното намаляване на рибните запаси в световен мащаб.

Министърът на земеделието и храните Найденов обаче категорично е възразил срещу това предложение и след продължили цял ден консултации са приети аргументите на страната ни за това намалението на квотите за България и Румъния да се редуцират най-много с 10%.

България и Румъния са единствените черноморски страни, които подлежат на ограничения в риболова заради членството си в ЕС.

Според Найденов обаче това намаление може да се определи като много добър успех за страната ни на фона на останалите държави, тъй при някои от страните-членки квотите за улов са били редуцирани с до 50%".

През 2011-а българските рибари ще имат право да уловят в Черно море не повече от 43 тона калкан при 48 тона за тази година.

Разрешеният улов на цаца е малко над 8000 тона. Според експерти обаче това количество е достатъчно, тъй като за цацата няма достатъчно търсене, а уловът на калкан е малко заради оскъдните запаси от рибата.


Най-четени