Fitch оряза дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка 21.05 | 11:05

От агенцията понижиха рейтингите на повече от 20 водещи европейски банки

От iNews.bg

Международната агенция Fitch оряза дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Той беше намален от "ВВ-" до "В-" със стабилна перспектива, съобщава "Ройтерс".

Тази седмица от кредитната агенция понижиха рейтингите на повече от 20 водещи европейски банки, включително Deutsche Bank AG, Commerzbank AG и Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Като причина за това от Fitch посочиха, че правителствата на страните от Стария континент не оказват достатъчно подкрепа на финансовите институции и не биха се справили при евентуална криза в банковия сектор.

"В резултат на тази политика в Европейския съюз (ЕС) ние смятаме, че не може да се разчита на външната подкрепа за ПИБ и заради това рейтингът Support Rating Floor (SRF) е понижен от "BB-" до "No Floor”, обясняват от агенцията.

Въпреки това според Fitch ликвидността на българската финансова институция все още е задоволителна. Като плюс се посочва и планът за нейното преструктуриране, който беше изискан и одобрен от Европейската комисия (ЕК) при отпускането на държавна помощ за ПИБ през лятото на миналата година.

Водещи

Най-четени