Google спечели одобрението на Китай за придобиването на Motorola Mobility 21.05 | 13:01

Условието е Android да остане безплатен през следващите 5 години

От Виолета Малинкова

Китайските власти одобриха покупката на американския производител на телефони Motorola Mobility от Google за 12,5 млрд. долара (7,9 млрд. паунда). Това беше последната стъпка при осъществяването на сделката между двете компании, съобщи BBC.

Единственото условие, което китайските власти поставиха за осъществяване на сделката, е Google да продължи да предоставя безплатно софтуера си за мобилни устройства – Android, на останалите производители на подобни изделия през следващите 5 години.

Това придобиване ще е най-голямата покупка на Google досега, като самата сделка вече е получила одобрение от регулаторните органи в САЩ и Европа.

Покупката на Motorola Mobility ще позволи на Google да насочи дейността си към фабричното производство на телефони и таблети за пръв път от своето създаване досега.

Тази сделка ще даде на придобиващата компания и достъп до над 17 000 патента на Motorola Mobility, позволявайки ѝ по този начин да защити себе си и фабричното производство на телефоните с Android в евентуални възникнали спорове за авторските права върху тях.

Водещи

Най-четени