HSBC: През 2050 г. България ще е развиваща се страна 13.01 | 10:01

През 2050 г. Китай щял да изпревари САЩ като водеща икономика в света

От Андриян Георгиев

През 2050 г. България ще е в групата на развиващите се икономики, според доклад на британската банка HSBC.

Също така през 2050 г. Китай щял да изпревари САЩ като водеща икономика в света

Челната позиция на Китай в класацията на водещите икономики в света няма да изненада никого, пише френският вестник Le Figaro, цитиран от БТА.

САЩ ще са втора икономика, а Индия - трета. В челната петорка на водещите икономики ще са Япония и Германия. Челната десетка ще бъде допълвана от Великобритания, Бразилия, Мексико, Франция и Канада.

Най-голям скок до 2050 г. щели да направят Филипините, които ще се изкачат с 27 места до 16-ото място в класацията на водещите икономики в света.

Останалите места от 11 до 20 щели да бъдат заети съответно от Италия, Турция, Южна Корея, Испания, Русия, Индонезия, Австралия, Аржентина и Египет.

За целите на доклада банката била проучила внимателно стотина държави. Освен класация от 30-те най-големи икономики в света през 2050 г., проучваните страни са разделени и в три групи на базата на скоростта им на икономически растеж.

Според доклада България ще бъде в средата на века част от икономиките, отчитащи растеж. В тази група ще бъдат още Бразилия, Мексико, Турция, Русия, Индонезия, Аржентина, Саудитска Арабия, Тайланд, Иран,  Венецуела, Пакистан, Колумбия, Чили, Нигерия, Румъния, Унгария, Либия, Бахрейн, Литва, Латвия, Кипър, Босна и Херцеговина, Беларус, Ирак, Чехия, Кувейт, Мароко, Нова Зеландия, Сирия, Тунис, Хърватия, Йемен.

Освен категорията на страните с растеж, в която е България, има категория на държави с много бърз растеж и на такива със стабилен растеж. През 2050 г. САЩ ще са в категорията на стабилния растеж, редом с Великобритания, Канада, Франция, Италия, Южна Корея и др. Китай и Индия ще са в категорията на страните с много бърз икономически растеж, редом с Филипините, Египет, Малайзия, Сърбия, Украйна и др.

При изготвянето на доклада банката е взела под внимание критерии като дохода на глава от населението, демографския растеж, нивото на образованието и на демокрацията, темпото на настоящото развитие.

В доклада се посочва също, че в много страни ще намалее  до 2050 г. населението в работоспособна възраст. В Япония понижението ще е с 37%, а в Русия - с 31%.

Германия ще е с най-голямото намаление в Европа - 29%, в страните от южната част на континента спадът ще е около 23-24%.

В демографски план няколко африкански страни ще имат двойно по-голямо население през 2050 г. Населението на Нигерия  ще е почти колкото това на САЩ, а Етиопия ще има население, два пъти по-голямо от това на Великобритания и Германия.

Водещи

Най-четени