HSBC дава още 800 млн. долара за глоби 05.11 | 17:35

Британската банка беше обвинена през юли за пране на пари

От Ралица Стоянова

Британската банка HSBC обяви, че ще задели допълнителни 800 млн. долара, за да покрие глобите за обвинения в пране на пари, информира BBC.

Заедно с това банката изведе и данни за спад в приходите за тримесечието.

С допълнителната мярка общият обем на предназначените за санкциите средства възлиза на 1,5 млн. долара, пише Econ.bg.

През юли доклад на Сената на САЩ обвини HSBC в слаб контрол, който е позволил прането на пари в рамките на системата на институцията. Тогава стана ясно, че банката трябва да задели 2 млрд. долара, за да покрие разходите за потенциални обвинения за порочни продажбени практики и глоби поради пране на пари.

Диалогът между двете страни не е доведен докрай, като все още има неясноти и търкания между тях. По думите на банката е твърде възможно "крайният обем на финансовата санкция да е по-голям" от тези 1,5 млрд. долара.

Необложените приходи на британците са 3,5 млрд. долара за трите месеца до края на септември. Това е с 200 млн. долара по-малко от миналата година.

Въпреки това HSBC продължава да печели позиции по по-плодотворните развиващи се пазари за сметка на проблемите при развитите пазари, поразени от кризата. Отписването на лоши заеми, както и увеличените приходи в отделенията на инвестиционното и търговското банкиране също стабилизират положението на институцията. 

Водещи

Най-четени