Peugeot в конфликт с френското правителство 23.07 | 11:36

Правителството разкритикува съкращението на служители в автомобилната компания

От Ралица Стоянова

Френският премиер Жан-Марк Еро ще се срещне извънредно с изпълнителния директор на PSA Peugeot Citroen – Филип Варен, тъй като ситуацията между двете страни е излючително напрегната, съобщава BBC.

PSA Peugeot Citroen, която е вторият най-голям автомобилен концерн в Европа, реши да съкрати 8000 работни места и да затвори завод за сглабяне на части поради финансови трудности. Това предизвика критиките на социалистите, което от своя страна разгневи управата на Peugeot. Тиери Пежо даде интервю пред френския вестник Le Figaro, в което възнегодува, че правителствената критика е отслабила инвеститорското доверие в компанията.

Акциите на концерна са паднали с почти 20% след като той обяви своите планове за преструктуриране по-рано през юли месец. Пежо добави, че в такива условия приказките на правителството създават "опасна ситуация" за бизнеса му. Самият президент Франсоа Оланд обяви въпросните реформи в  Peugeot за "недопустими".

Важната дискусия между правителството и концерна ще се състои точно преди отпускането на спасителен пакет от страна на управниците. Той ще е предназначен за автомобилния сектор, който среща затруднения в последно време.

Концернът е ръководен от семейните членове на фамилията Пежо. Те разполагат общо с 25,2% от акциите и 37,9% от правата за гласуване.

Критиките на правителството са поради програмата, коато социалистите обявиха при идването си на власт. Тя промотира икономически растеж, вместо съкращения. Същевременно Peugeot посочва, че все някак трябва да се справи с финансовите си загуби, които в момента възлизат на 200 млн. евро. 

Водещи

Най-четени