Standard & Poor's понижи допълнително кредитния рейтинг на Гърция 28.02 | 08:56

Рейтинговата агенция променя от "СС" на "SD" рейтинга на страната

От Кремена Бедерева

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи допълнително кредитния рейтинг на Гърция от "СС" на "SD" (дефолт по избор) на фона на продължаващата дългова криза на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сегашният рейтинг означава селективен дефолт по дадено дългово задължение при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

Понижението на кредитния рейтинг на Гърция няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, съобщи министерството на финансите на Гърция, цитирано от ИТАР-ТАСС. Според ведомството тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Понижението на рейтинга няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, тъй като срещу неговото въздействие вече са предприети мерки от Банката на Гърция, а това ще направи и Европейският фонд за финансова стабилност, се казва в изявлението на министерството.

Водещи

Най-четени