АЕЦ "Козлодуй" обяви обществени поръчки за 1,6 млн. лева 16.04 | 18:59

Централата ускорява работата за удължаването на експлоатацията на блокове 5 и 6

От Георги Велев

АЕЦ "Козлодуй" усилено започва работа по удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6. Това става ясно от обявените обществени поръчки от централата. Само от началото на този месец те са за над 1,6 млн. лв. плюс една поръчка с директна покана към Корчатовския институт, пише 3eNews.

Още в началото на месеца атомната ни централа обяви поръчка 1,35 млн. лв. за оценка на програми за контрол на метала и извършване на оценка на конструкции, системи и компоненти на оборудване по втори контур на 5-и блок. Изпълнителят трябва да извърши оценка на програмите за контрол на метала, конструкциите, системите и компонентите на втория контур на реактора.

Оферти по нея се приемат до 4 май, а срока за изпълнение на поръчката е 18 месеца.

Други 310 хил. лв. планира да даде АЕЦ "Козлодуй" за изпълнение на мерки по проект "Продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД"-II етап предписани за реакторно отделение, машинна зала, спецкорпус-3, главна технологична естакада и нафтено маслено стопанство. Ремонтите и подобряването на оборудването трябва да бъдат завършени за 155 дни. Офертите се приемат до края на април.

Третата поръчка е за инженерно-консултантски услуги по научно-техническата поддръжка при експлоатация на блокове 5 и 6. Тя е без търг, а с директна покана към Корчатовския институт в Русия, който е разработил програмният комплекс КАСКАД. Според информацията на АЕЦ "Козлодуй" инженерно-консултантските дейности по тази поръчка могат да се предоставят единствено на притежателя на авторските права – "Корчатовския институт". От Първа атомна не са обявили и стойността на тази поръчка. От данните в Агенцията за обществени поръчки не става ясно и за какъв период се очаква да бъде извършена работата по поръчката.

Припомняме, че процедурата по удължаване на живота на двата блока се забави и в момента не е сигурно, че 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще получи нова 10-годишна лицензия за работа навреме. Сегашната лицензия за работа изтича в края на 2017 г.

Водещи

Най-четени