АМ "Тракия" готова до края на 2012 г. 13.06 | 13:17

Плановете са магистралата да бъде пусната предсрочно

От Петя Михайлова

Строителството на магистрала "Тракия" ще приключи до края на 2012 г.

Това съобщи на пресконференция Николина Николова, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Нашите планове са да бъде предсрочно пусната магистралата, но това ще се види в процеса на работа, уточни Николова.

Към момента изпълнението на трите лота върви по график и в срок. Изпълнените строително-монтажни работи по лот 2 са около 30 на сто, по лот 3 - около 27 на сто, а по лот 4 - около 25 - 26 на сто.

Стойността на обекта е над 174 милиона лева.

Съоръжението се изгражда по ОП "Транспорт", като 80% от необходимите средства са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС, а 20% е съфинансирането от държавния бюджет. АМ "Тракия" е част от общоевропейския транспортен коридор номер 8 и изграждането й ще осигури скоростна връзка между София и най-голямото ни черноморско пристанище Бургас.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че над 1 млрд. лева ще инвестира АПИ в пътната инфраструктура през 2011 г.

До 2012 г. ще бъдат ремонтирани 3100 километра пътища първи, втори и трети клас.

Става дума за 76 проекта, финансирани от ОП" Транспорт", ОП "Регионално развитие", Държавни инвестиционни заеми и държавния бюджет. които ще приключат до края на следваща година. Сред тях са такива за рехабилитация на пътища, които са били ремонтирани през 1971 г., какъвто е и пътят между Батак и Доспат.

Според министъра по ОП "Регионално развитие" до момента са реализирани спестявания на стойност 192 млн. лева, което ще позволи да се финансират допълнително 22 нови пътни отсечки.

Около 42 на сто от пътищата първи, втори и трети клас у нас са в добро състояние, над 35 - 36 са в лошо, а 25 - 26 на сто - в средно.

Най-четени