АМ "Тракия" струвала 250 млн. лв. до този момент 14.12 | 19:48

За следващата година България била отделила за пътища 1,05 млрд. лв. съфинансиране по всички европейски програми

От Андриян Георгиев

За строителството на автомагистрала "Тракия" досега са платени 250 млн. лева, от тях 200 млн. са признати и възстановени от Европейската комисия.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) щяло да се разплаща за изграждането на останалите лотове само с европейски средства, със съфинансиране от републиканския бюджет.

Това заяви при проверка на строителството на ЛОТ-ове 2 и 3 от магистралата министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

За следващата година България била отделила 1,05 млрд. лв. за съфинансиране по всички европейски програми. 

До Нова година щял да бъде готов и открит, макар и до ниво биндер, пътният възел от АМ "Тракия" до Нова Загора.

На въпрос продължават ли да не се изплащат заплати на работниците във фирмите-подизпълнители, министър Павлова отговори: "Наистина имаше един период през лятото, в който не са плащаше на работници и подизпълнители. Към днешна дата аз поне нямам информация да има неразплатени суми."

Това потвърди и изпълнителният директор на PSI Тихомир Димитров. Помолен да коментира причините за смъртта на работник, който наскоро бе премазан при строителни дейности по трасето, Димитров отговори, че имало следствие. 

За втори и трети клас пътища за 2012 г. имало отделени 144 млн. лева за 15 отсечки с обща дължина 236 км. До края на месеца ще бъдат обявени и търговете за изпълнители.

За транзитни пътища от Оперативната програма "Регионално развитие" и от Световната банка са осигурени общо 180 млн. лева.

Най-четени