Арабски инвестиции в българското земеделие 23.11 | 20:33

Арабски държави искат да инвестират в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството

От Силвия Стоядинова

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия проявяват интерес към инвестиции в българското земеделие. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след проведени срещи в Абу Даби с неговия колега - министъра земеделието на Саудитска Арабия Фахт бин Абулрахман Балгунаим и министъра на околната среда и водите на ОАЕ д-р Рашид Ахмад бин Фахд.

Двете арабски държави са се насочили към инвестиции в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Те са готови да финансират различни проекти в България, тъй като имат недостиг на храни и са големи вносители.

Фахт бин Абулрахман бил поканен да посети България и да се запознае на място с възможностите за инвестиране в българското земеделие.

Визитата на министър Найденов продължава утре в Катар, където е по покана на министъра на околната среда и водите Абдулла бин Мубарк бин Абуд Алмудади. Двамата министри ще проведат работна среща, на която се очаква да се обсъди разширяването на българо-катарското сътрудничество в областта на земеделието и по-специално в зърнопроизводството, маслодайните култури, преработката на слънчоглед, месното животновъдство, месопреработката на овче и говеждо месо.

Възможностите за сътрудничество в областта на безопасността на храните, както и в областта на ветеринарната медицина и растителната защита са другите теми, по които двамата министри ще разговарят. Ще се обсъди и разширяване на българо-катарското сътрудничество и търговския стокообмен със селскостопански продукти между двете държави.

Водещи

Най-четени