БНБ трябвало да реши за достъпа до депозитите в КТБ 29.08 | 15:05

Възможно е да бъдат заведени дела срещу държавата заради блокираните суми

От iNews.bg

Решение за частичния достъп до депозитите в КТБ АД ще може да се вземе през следващия месец. Към момента има доста жалби до Европейската комисия по отношение на вложители в банката, които вече два месеца нямат достъп до средствата си. Това заяви финансовият министър Румен Порожанов и допълни, че е възможно да бъдат заведени дела и срещу държавата.

Идеята да се даде частичен достъп до сметките цели да успокои най-дребните вложители, обясни той, цитиран от Нова телевизия. Хиляди души получават пенсиите си там и много хора са внесли в банката суми под 1000 лв. Министърът обаче не уточни по колко пари ще може да се отпусне на хората, като по думите му това е въпрос, който БНБ и квесторите трябва да решат.

По-рано Порожанов коментира, че КТБ има ликвидност и на хората трябва да бъде гарантиран дори частичен достъп до влоговете в рамките на тази ликвидност. Министърът обяви също така, че единствено БНБ знае какво се случва в намиращата се под особен надзор банка. "Решенията трябва да бъдат основани на пазарни решения без намеса на публичните финанси", заяви той.

Водещи

Най-четени