БСП се оказаха прави. Проблем в енергетиката наистина има и то сериозни 25.01 | 12:28

ВЕЦ-овете останаха без вода, най-голямата ни ТЕЦ има въглища за 3 дни, а съседите нямат възможност да ни помогнет

От Кристиан Костурков

Депутатите от БСП, които вчера алармираха за сериозен проблем в електроенергетиката, който управляващите отрекоха. Оказва се обаче, че социалистите са били прави. Писмото на шефа на ЕСО Иван Йотов до енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, което социалистите цитираха, се оказа реално и в него пише точно това, което те отбелязаха. В електроенергийната ни система има сериозни проблеми, тя е в състояние на тревога, а при засиленото в момента заради студа потребление реално можем да се окажем в състояние, че централите няма да могат да произведат толкова ток, колкото ни трябва за вътрешно потребление.

Проблемите са основно в 2 направления. От една страна ВЕЦ-овете, на които се разчита сериозно, вече нямат потенциала да работят, тъй като водата в язовирите, които ги захранват, е сериозно намаляла заради усилената им работа от настъпването на студа насам. Това води и до още 2 потенциални проблема – населението на много места да остане без питейна вода, а земеделските площи – без напояване.

Вторият проблем е при въглищните централи, които след спирането на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" са основният производител на ел.енергия у нас. И дори по-конкретно в най-голямата у нас и на Балканите – държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". От известен период от време нейният блок 8 изобщо не работи, а причината е липсата на въглища. Заради непрестанната си работа на пълна мощност от застудяването насам доставките на гориво не могат да покрият нуждите на ТЕЦ-а и така с всеки ден резервите от въглища намаляват още повече. Според изчисленията на Йотов при запазване на сегашната тенденция "Марица Изток 2" има гориво за работа само за 3 дни.

При така стеклата се ситуация от ЕСО са били принудени да предупредят официално и европейската мрежа на преносните оператори на ел.енергия ENTSO-E, че състоянието на системата у нас е тревожно. Това се налага, тъй като нашата мрежа е свързана с тази на останалите в ЕС и при евентуален недостиг на ток това може доведе до проблеми и при останалите страни.

Справка на сайта на ЕСО показва, че износът на български ток за чужбина продължава да е спрян. Реално през границите ни минават определени количества, но става дума просто за пренос на ток, произведен в друга държава, който само минава транзит през България. Снощи между 0:00 и 1:00 ч. например от Румъния и Турция у нас са влезли 284 мегавата. В същия период в посока Сърбия са излезли 141 мегавата, в посока Македония – 116 мегавата и в посока Гърция – 27 мегавата. Иначе казано точно толкова, колкото са влезли, толкова са и излезли, което доказва, че българските централи работят 100% за покриването на вътрешното потребление и зад граница не изнасяме абсолютно нищо.

А и тенденцията е това състояние да се запази. Плановете на ЕСО за междусистемен обмен на ел.енергия със съседните държави до до края на днешния ден са абсолютно същите – определени количества ток влизат у нас от Румъния и Турция и заминават в посока Македония, Сърбия и Гърция. Дори нито 1 мегаватчас не остава за вътрешния ни пазар, което пък означава, че явно и съседите не могат да ни помогнат и да ни продадат енергия, за да покрием евентуален недостиг.

А изобщо не е изключено да се стигне до такъв момент. Според шефа на Иван Йотов системата ни няма почти никакви резерви за допълнително производство на ток. В същото време прогнозите на ЕСО за товара по мрежата още в петък ще бъде доста висок – в 20:00 ч. се очаква да достигне 7315 мегавата. Около и над 7100 пък се очаква да достигне той около 19:00-20:00 ч. във всеки един ден до края на месеца. А днес в 10:56 ч. беше 6533 мегавата, което означава, че още довечера в системата ни ще трябва да се появят около 500 допълнителни мегавата.

Водещи

Най-четени