Банките събраха 1,5 млрд. лв. в помощ на ПИБ 01.07 | 09:28

Сумата е била предоставена на държавата под формата на заем

От Мина Стойчева

Банките у нас събраха общо 1,5 млрд. лв. в помощ на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Сумата е била предоставена под формата на заем на държавата. Финансирането ще бъде отпуснато на ПИБ в случай на необходимост.

Има информация, че вчера (30 юни) е била проведена емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар, съобщава в. "Труд". Според техни източници емисията е за пет месеца. От това следва, че държавният дълг няма да нарасне 1,5 млрд. лв., както се очакваше, защото дотогава парите ще бъдат върнати.

Експерти смятат, че тази стъпка е била най-добрата за момента. Благодарение на нея има голяма вероятност бюджетът да регистрира печалба. Причина за това е, че лихвата, която държавата ще трябва да плати на банките за заема, е по-малка от тази, на която ще се предостави финансирането на ПИБ.

От своя страна Европейската комисия потвърди, че на България ще бъде предоставена помощ в размер на 3,3 млрд. лв. Парите са част от схемата за предоставяне на ликвидност на българските банки.

От институцията обясняват, че механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата небанкови обстоятелства.

Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на Европейския съюз.

Водещи