Барак Обама потвърди - САЩ е "за" военните действия в Йемен 28.03 | 11:25

Америка и Саудитска Арабия искат установяването на трайна стабилност региона

От iNews.bg

Американският президент Барат Обама потвърди подкрепата на САЩ по отношение на военните действия на държавите от Арабския полуостров в Йемен. Той е провел телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман. По време на него двамата са постигнали консенсус, че целта е да се постигне "трайна стабилност в Йемен”, съобщава БНР.

В средата на седмицата въоръжените сили на страните от Арабския полуостров започнаха военна кампания на територията на Йемен. До ескалирането на напрежението се стигна след като бунтовниците – "Хути", реализираха широкомабна кампания срещу официалните власти, която принуди президента Абд Рабо Мансур Хади да напусне страната.

Бойците от шиитското движение "Хути" контролират столицата Сана от септември насам, а през уикенда успяха и да превземат централния град Таиз.

Развитието на конфликта в Йемен направи страната ключова в борбата за влияние в региона между Иран и Саудитска Арабия. Рияд (република разположена в югозападната част на Арабския полуостров) обвинява Техеран (столица на Ислямска република Иран ) в подклаждане на религиозно напрежение с подкрепата си за "Хути".

Водещи

Най-четени