Бащата на еврото: Проектът вече не работи! Къщата от карти ще се срути 19.10 | 15:35

Проф. Отмар Исинг обвинява европейските политици и ЕК за провала на валутния експеримент и вещае криза след криза в ЕС

От iNews.bg

"Целият проект, наречен Евро е неработещ в сегашния си вид. Един ден тази къща от карти ще се срути, ще изпадне в колапс”. Това заяви създателят на еврото и първи главен икономист на Европейската централна банка пред влиятелния британски вестник "Дейли Телеграф".

"Еврото беше предадено от политиците, които доведоха експеримента до деградация, за да маскират с него патологиите на икономиката на ЕС. Прогнозата ми е влизане от криза в криза, трудно е да кажа колко изобщо ще продължи, но няма да бъде безкрайно", категоричен е в диагнозата си професорът пред Сентрал Банкинг. И допълва, че Еврозоната не може да се справи със структурната си липса на вътрешна свързаност.

Според него Европейската комисия е "създание на политици, отказали се от въвеждане на правила по разумен начин – форма на морален хазарт, а Европейската централна банка (ЕЦБ) фатално компрометира цялата финансова система на общността".

1792829

"Пактът за стабилност и растеж се провали. Ръката на пазара, която би го дисциплинирала, се отбива от намесите на ЕЦБ. Тя държи над 1 трлн. евро в ценни книжа при изкуствено занижени или отрицателни лихви, някои от които са почти боклук, трупайки огромни загуби на хартия. Единственият шанс за европейския проект е съюз на суверенни държави", коментира финансовият експерт.

Още през 2010 г. поф. Исинг предупреди каква каша за сметка на евроданъкоплатците ще доведе непонятната намеса на ЕЦБ и МВФ в Гърция. "Бащата" на еврото прогнозира фалита на Гърция 5 години напред, което не отвори очите на лидерите.

Водещи

Най-четени