Без дървесина в производството на енергия 23.07 | 12:03

Целта е по-ефективна защита на горите

От Десислава Маданска

Вече няма да има възможност за ползване на дървесина за производство на енергия. Това стана ясно след проведена среща в парламентарната комисия по Земеделие и храни, на която бяха обсъдени предложенията за промени в Закона за горите, съобщиха от земеделското министерство.

Присъстващите се обединиха около предложението текстът, регулиращ използването на дървесина за производство на енергия, да отпадне от Закона за горите и да се включи в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Целта е да се постигне по-ефективна защита на българските гори, а мерките за насърчаване, предвидени в ЗЕВИ да се отнасят само за производители, които ползват биомаса от отпадна дървесина за производство на електрическа енергия.

Обсъдена беше и възможността всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, да участват в процедурите като местни търговци във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат частично или изцяло в тази община.

С пълно единодушие бе прието и срокът за залесяване на сечища и опожарени горски територии да бъде намален от 7 на 3 години. По този начин освен по-бързо възобновяване на горските масиви ще се осигурят и много нови работни места.

Водещи

Най-четени