Белите сертификати ще се търгуват на БФБ 28.04 | 15:28

Така ще се пести енергия и средства от общини, предприятия и граждани, предвижда проект на Агенцията за устойчиво енергийно развитие

От Кристиан Костурков

Намаляване на разходите за закупуване на енергия чрез увеличаване на дела на енергийната ефективност и край на безотговорното потребление на енергия. Това е заложено в проекта "Бели сертификати за енергийно спестяване", разработен от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Те, по своята същност, представляват енергийни спестявания и същевременно ценни книжа. При търговията с бели сертификати търговци на енергия ще може да купуват енергийни спестявания от други лица, съобщава 3e-news.net. Но полза от въвеждането на търговията ще имат обикновените граждани, които ще са крайните получатели на мерките по енергийна ефективност.

В схемата за търговия с бели сертификати ще могат да участват всички, които осъществяват мерки за енергийна ефективност. Постигнатото енергийно спестяване ще се удостоверява от фирмите за енергийно обследване. Самите сертификати ще се издават от АУЕР.

Търговията на тези сертификати ще се осъществява на Българската фондова борса (БФБ) чрез лицензирани инвестиционни посредници под надзора на регулаторните органи и отговорните институции - АУЕР, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и Централен депозитар (ЦД).

Предвижда се търгуващи със 75 гигавата годишно да попадат в схемата за изпълнение на задължителните цели за енергийна ефективност. На този етап това обхваща 54 компании, сред които са топлофикационните дружества, електроразпределителните предприятия, търговците на енергия.

В проектът се предлага министърът на енергетиката да определя годишните цели за енергийна ефективност, които те да изпълняват. Предложенията ще са базирани на данни от АУЕР. Ако обаче търговците не изпълняват заложените мерки за енергийна ефективност, те ще могат да бъдат санкционирани от КЕВР. Целта е търговците да се ангажират с ефективно потребление на енергия, обясни Красимир Найденов, директор "Информация и анализ" към АУЕР.

Цената на белите сертификати няма да е под разходите, направени за издаването им, а това са държавните такси и цените на одитите за обследването. За пример Найденов посочи, че примерно енергиен сертификат за голяма сграда ще е от порядъка на 300 лв. "Енергийната стойност не може да е под един тон нефтен еквивалент", обясни той.

В случая с осъществяването на мерките по енергийна ефективност на българските домове, вероятните ползватели на бели сертификати биха могли да са общините. По отношение на рисковете обаче от АУЕР бяха откровени, че те съществуват и затова е предложено създаването на работна група към Министерство на енергетиката, която да предвиди минимизирането им. "Това е бъдещето. Няма как да се преструктурира енергетиката без тези мерки за енергийни спестявания. В енергетиката е необходимо ново мислене", заяви Найденов.

Въвеждането на търговия с бели сертификати би могло да стане в края на годината или в началото на следващата, ако проектът, разработен от АУЕР бъде одобрен от Министерство на енергетиката.

В отговор на въпроса как ще се постигне разлика с готвените за въвеждане "зелени сертификати", Найденов обясни, че ще бъде правена разлика между "собствено потребление" и "мрежа".

 

Информационната кампания за популяризиране въвеждането на търговия с БЕЛИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ планира провеждането на информационни семинари в 6 района на планиране в България със следния график: 12 май - гр. Плевен, 15 май - гр. Пловдив, 19 май - гр. Русе, 21 май - гр. Варна, 22 май - гр. Бургас, 26 май - гр. София.

Най-четени