Бизнес климатът у нас се подобрява 24.02 | 13:31

Променят Закона за насърчаване на инвестициите

От Десислава Маданска

Бизнес климатът в България се подобрява. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на посещение в Сливен.

По думите му страната ни се отлепя от дъното и вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж. Той припомни, че правителството е започнало акция относно намаляване на лицензионните, регистрационни и разрешителни режими, а в момента се подготвят значителни промени в Закона за насърчаване на инвестициите. 

Стойнев обясни, че целта е това да бъде един много по-съкратен и опростен закон, който да намали бюрократичната тежест и да даде повече шанс на инвеститорите.

Друга стъпка в тази насока са пилотните проекти за въвеждане на дуалната система, която ще позволи големите инвеститори да имат достъп до квалифицирана работна ръка.

"Не съм удовлетворен от начина, по който върви програмата "Джереми", коментира още Стойнев.

Според него предишното управление е "наляло" един огромен ресурс в тази програма, показвайки, че усвоява средства, информира БТА. Той определи този подход като изключително погрешен, защото тези средства не достигат до бизнеса и концепцията е била изцяло променена.

Министърът посочи, че през следващия програмен период от средствата по тази програма близо 72% ще бъдат насочени към предприемачество, експортна дейност, подобряване на производствения процес, а 25% към зелена енергия и ефективно производство.

Стойнев коментира още, че от управлението на правителството "Орешарски" по тази оперативна програма няма забавени средства, сключени са били договори за безвъзмездна финансова помощ за близо половин милиард лева, около 300 млн. вече са изплатени  на бизнеса.  

Най-четени